BILLIS MOTO RENT

Πάτμος

Η Πάτμος ή Πάτινος, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στα νησιά Σάμο, Ικαρία και Λέρο. Το νησί είναι μια επιμήκης λωρίδα γης που αναπτύσσεται από το βορρά προς το νότο. Έχει έκταση 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μήκος μόλις 15 χιλιόμετρα και πλάτος 9 ενώ συγκαταλέγεται στα πιο μικρά κατοικούμενα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Έχει ήπιο κλίμα, πεντακάθαρες θάλασσες και δαντελωτές ακρογιαλιές. Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και οι άριστες υπηρεσίες που προσφέρει την καθιστούν ένας εξαιρετικό τόπο διακοπών.

Το νησί της «Αποκάλυψης» ή «Η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» το 1971 κηρύσσεται στο σύνολο ως ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαίτερης προστασίας. Το 1981 ανακηρύχτηκε «Ιερά Νήσος» ενώ το 1999 εγγράφηκε ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. (UNESCO)

Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Λητωίς, ονομασία που οφείλεται στην Θεά Άρτεμη, κόρη της Λητούς η οποία λατρευόταν από τους κατοίκους της Πάτμου και το ιερό της βρισκόταν στη σημερινή θέση της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας της, η Πάτμος δεν έπαψε να έχει άρρηκτη σχέση με την πίστη με αποτέλεσμα να παρουσιάζει πλήθος λατρευτικών μνημείων διαφόρων περιόδων.

Στο Καστέλι, δυτικά της Σκάλας, υπάρχει η ακρόπολη σε φυσικό οχυρό λόφο και αποτελεί το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο του νησιού και χρονολογείται από τον 4ο αιώνα  π.Χ.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο (και κυρίως κατά τον 7ο – 8ο αιώνα) αραβικές επιδρομές έγιναν αιτία ερήμωσης του νησιού.

Το νησί αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη σημασία και να αναπτύσσεται κατά τα μεσοβυζαντινά χρόνια, όταν, το 1088, ο Όσιος Χριστόδουλος ο Λατρηνός ιδρύει την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Αφορμή για την ίδρυση του Μοναστηριού και της αρχής του μοναχισμού στην Πάτμο είναι η άφιξη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το 95 μ.Χ., όπου εξόριστος γράφει το κείμενο της αποκάλυψης στο ομώνυμο σπήλαιο.

Η ίδρυση της Πατμιάδος εκκλησιαστικής σχολής το 1713 τροφοδότησε τον χριστιανικό κόσμο με σπουδαίες πνευματικές μορφές.

Τα νεώτερα χρόνια κατά την περίοδο της επανάστασης αναφέρεται ως το δεύτερο νησί μετά τις Σπέτσες που ξεσηκώθηκε κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αν και παρέμεινε στην κτήση της ως το 1912.

Από το 1912 έως το 1943 το νησί περνάει στην κυριαρχία της Ιταλίας και σε συνέχεια έως το 1947 στην Μ. Βρετανία. Με την συνθήκη του Παρισίου, το 1947, πραγματοποιείται στις 7 Μαρτίου η συνένωση με την Ελλάδα.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
Xτισμένη στην κορυφή της Χώρας, η Μονή δεσπόζει σε όλο το νησί και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού της Aρτέμιδος και παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που χρονολογείται από το τέλος του 11ου αιώνα μέχρι τον 17ο, ενώ από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το Kαθολικό, η τράπεζα και τα κελλιά. Στο εσωτερικό μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το μουσείο καθώς και χώρους θρησκευτικής και καθημερινής λειτουργίας.

Ιερό Σπήλαιο Αποκαλύψεως
Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο του Ηγαπημένου Μαθητή του Ιησού Ιωάννη το 95 μ.Χ. ,
Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί όπως και το αναλόγιο ανθρώπινου αναστήματος του μαθητή του Προχόρου.
Το σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελεί ένα μέρος κατάνυξης, όπου ο προσκυνητής μπορεί να μυηθεί στην ομορφιά και το δέος με τη σιωπή, την αφή, την προσευχή και την ενόραση, καθώς με τα μάτια μπορεί να αφουγκραστεί την αίσθηση που γεννά η εικόνα του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Σπηλαίου.

Οικισμός Χώρας (Μεσαιωνικός οικισμός)
Η αρχιτεκτονική του νησιού καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
Ο ιστορικός πυρήνας της Χώρας της Πάτμου, ο οποίος αποτελείται από τη συνοικία των Αλλοτεινών, στα δυτικά της Μονής που δημιουργηθήκαν μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, από τη συνοικία «Κρητικά» γύρω από την πλατεία της Αγιαλεβιάς, η οποία δημιουργήθηκε μετά την πτώση του Χάνδακα (1669) από Κρήτες πρόσφυγες, από τη συνοικία «Απορθιανά» που διαμορφώθηκε περί τα μέσα του 18ου αιώνα, καθώς και από πλούσια διώροφα σπίτια νέων καραβοκυραίων στο βόρειο όριο του οικισμού στο φρύδι του γκρεμού που βλέπει προς τη σκάλα Πάτμου.
Τα γραφικά σοκάκια της, η θαυμάσια αρχιτεκτονική της και η αρχοντική ατμόσφαιρα προσφέρουν στον επισκέπτη εικόνες πραγματικής ομορφιάς. Εντός του οικισμού βρίσκονται εστιατόρια, καφέ και μπαρ, ιδανικά για χαλάρωση και διασκέδαση.

Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Η γυναικεία Ιερά Μονή «Ζωοδόχος Πηγή» βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα και ιδρύθηκε το 1607 από τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Παρθένιο Παγκώστα, ο οποίος την αφιέρωσε στην Παναγία (Ζωοδόχο Πηγή) και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.
Στη Μονή εγκαινιάστηκε το 2007 ένα μικρό μουσείο με ιερά σκεύη της Μονής. Η μονή γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Ιερά Μονή Λιβάδι Καλογήρων
Το Κάθισμα του Παρθενίου είναι από τα πιο γνωστά και καλύτερα διατηρημένα στο νησί της Πάτμου. Χρονολογία ιδρύσεως είναι το έτος 1798. Η μικρή σε έκταση κοιλάδα όπου βρίσκεται, το Κάθισμα του Παρθενίου, είναι στο βόρειο μέρος του νησιού, πλαισιώνεται από βουνά ενώ στο βάθος διαφαίνονται τα γύρω νησιά. Ο τόπος παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος στον χρόνο καθιστώντας τον ένα από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού.

Μονή Ευαγγελισμού
Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, το μεγαλύτερο γυναικείο Μοναστήρι του νησιού, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και έχει εκπληκτική θέα προς τον κόλπο των Κήπων, αφού είναι χτισμένη στην άκρη του βράχου. Χρονολογείται από το 1613.
Σήμερα η μονή κατοικείται από μοναχές. Η κύρια δραστηριότητα τους είναι η κεντητική με την περιβόητη Πατινιώτικη βελονιά, η οποία λέγεται πως διατηρείται από την εποχή του Βυζαντίου. Άλλες ασχολίες τους είναι η Κηπουρική και η Μελισσοκομία, ενώ η Μονή αναπτύσσει μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Βαπτιστήριο
Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, βρίσκεται στη Σκάλα κοντά στην παραλία του λιμανιού και δίπλα σε αυτόν διατηρούνται τα ερείπια των κτισμάτων, τα οποία κατά την πρώιμη χριστιανική εποχή χρησιμοποιούνταν ως «βαπτιστήριο». Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη είναι ενωμένη με το παρεκκλήσι του που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πολύκαρπο.

Ανεμόμυλοι
Οι τρεις ανεμόμυλοι, ιδιοκτησία της Μονής, κατασκευασμένοι το 1588, είναι κτισμένοι στα ανατολικά της Ιεράς Μονής Πάτμου, στην κορυφή λοφίσκου με θέα προς την θάλασσα. Το 2010 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και σήμερα, ο πρώτος μύλος επαναλειτουργεί ως αλευρόμυλος, με απώτερο σκοπό να προσφέρει στους επισκέπτες του την εμπειρία της παραδοσιακής τεχνολογίας παραγωγής αλεύρου. Αποτελούν ένα κόσμημα τού νησιού, το οποίο βραβεύτηκε από την Europa Nostra

Αρχοντικό Νικολαΐδη (μουσείο)
Το αρχοντικό του «Νικολαΐδη», από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του Ποθητό Νικολαΐδη, βρίσκεται στην συνοικία Κρητικά. Πρόκειται για ένα αυτόνομο αγροτικό συγκρότημα κτισμένο τον 16ο αιώνα, έξω από τα όρια του τότε πυρήνα του οικισμού.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2007 ολοκλήρωσε τις εργασίες αποκατάστασης και πλέον λειτουργεί ως μουσείο και χώρος εκδηλώσεων, εκθέσεων, ομιλιών ή απλά ως δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που θα μπορεί να δει και να παρατηρήσει ο επισκέπτη.

Οικία Σταύρακα
Η οικία Σταύρακα κτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα στην βόρεια πλευρά της Χώρας, ακριβώς κάτω από τα τείχη.
Αποκαταστάθηκε από την Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού (ΕΠΑΠ) και σήμερα λειτουργεί ως διεθνές κέντρο περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Αρχοντικό Σημαντήρη
Το αρχοντικό Σημαντήρη κτίστηκε το 1625 από Σμυρνιούς τεχνίτες και είναι χαρακτηριστικό πατινιώτικο διώροφο αρχοντικού. Βρίσκεται πλάι στην περιώνυμη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής και λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο.
Το εσωτερικό του περιλαμβάνει έπιπλα, πίνακες, οικογενειακά κειμήλια (κυρίως από την Οδησσό) και ένα σπάνιο εικονοστάσι με εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας τού 14ου, 15ου και 16ου αιώνα. Σπίτι-μουσείο. Η ξενάγηση γίνεται από την όγδοης γενιάς ιδιοκτήτριά του, κυρία Μορφούσα Σημαντήρη.

Αρχαιολογικός χώρος Καστελιού
Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Καστέλι, δυτικά του οικισμού της Σκάλας υψώνετε στο ψηλότερο λόφο της περιοχής. Προκείται για τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, ένα οχυρό της Μηλισσιακής ακμής του 4ου αιώνα με απρόσκοπτη θέα προς τις Κυκλάδες, το βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων και των στενών της Μιλήτου.
Το Καστέλι είναι προσβάσιμο μέσω ενός σηματοδοτημένου μονοπατιού.

Οικισμός Σκάλας
Ο οικισμός της Σκάλας είναι το επίνειο του νησιού. Ο πολυπληθέστερος οικισμός του νησιού φιλοξενεί της δημόσιες υπηρεσίες και έχει την μεγαλύτερη αγορά.
Πρόκειται για ένα νέο οικισμό που αναπτύχθηκε το 17ο-18ο αιώνα όταν σταμάτησαν οι επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών και αποκαταστάθηκε η ειρήνη στο Αιγαίο. Αξιόλογο μνημείο είναι το Ιταλικό διοικητήριο κατασκευασμένο το 1932.
Στα γραφικά σοκάκια της μπορείτε να δείτε όμορφα και καλοδιατηρημένα αρχοντικά ενώ πλήθος εστιατορίων, καφέ και μπαρ προσφέρουν επιλογές για όλα τα γούστα.

Βράχος της «Καλλικατσού»
Ο Βράχος της Καλλικατσού είναι ένα ηφαιστειακό λατυτοπαγές από την εποχή ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή (προ τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων) που πήρε την ονομασία της από ένα θαλασσοπούλι που μοιάζει με κορμοράνο. Πρόκειται για ένα υδρότοπο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αρχαιολογικό χώρο.
Στο πέρασμα των αιώνων, από την αρχαιότητα ως την εποχή άνθησης του χριστιανισμού, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας. Τα λαξευτά σκαλιά, η σπηλιά, οι τεχνητές κοιλώσεις και κόγχες για την τοποθέτηση αναθημάτων και οι υδατοδεξαμενές είναι όλα τους στοιχεία που θα ήταν απαραίτητα για τις αρχαίες ιεροτελεστίες. Τα στοιχεία τού αρχαίου ιερού άλλαξαν χρήση με την εγκαθίδρυση τού Χριστιανισμού, όταν μετατράπηκε σε ερημητήριο και οι μοναχοί χρησιμοποίησαν τούς υπάρχοντες χώρους ως σκήτες έως τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Χώρα
Ανεμόμυλοι
Αρχαία Ακρόπολη Καστελιού
Προφήτης Ηλίας
Άγιος Δημήτριος (Βαγιάς)
Στροφή Κάβουρα (στο δρόμο για τον Κάμπο)

Η ακτογραμμή της Πάτμου εμφανίζει μια εντυπωσιακή ποικιλία από ακτές, κόλπους, λιμενίσκους, ακρωτήρια, όρμους και βράχους με περίεργα σχήματα. Σαν χάντρες σε κομπολόι, οι παραλίες διαδέχονται η μια την άλλη, η κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά.

Άγριο Λιβάδι (ή Αγριολίβαδο)

Οργανωμένη, αμμουδερή παραλία, με αλμυρίκια, ταβέρνες beach bar, νεανική ατμόσφαιρα και θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται 4χλμ. βορειοανατολικά από την Σκάλα (35-40 λεπτά πεζή) και φημίζεται για τα καθαρά – σχετικά αβαθή – νερά της.
Έχει θέα προς το νησάκι τής Αγίας Θέκλας, όπου βρίσκεται η εκκλησία από όπου και πήρε το όνομά του, και παραλία την οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί κωπηλατώντας.

Άγιος Θεολόγος
Πρόκειται για την παραλία μέσα στον κόλπο της Σκάλας, η οποία καταλήγει στο Βαφτιστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά τα αλμυρίκια κατά μήκος της προσφέρουν σκιά, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται ο δημοτικός χώρος στάθμευσης, καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια. Η εύκολη πρόσβαση και οι κοντινές παροχές που προσφέρονται είναι παράγοντες που την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Άσπρη
Σε μικρή απόσταση από την Σκάλα και πριν το Μελόι, βρίσκεται η παραλία Άσπρη με άμμο και ψιλό βότσαλο. Μικρός απομονωμένος κόλπος με θέα τη Μονή της Πάτμου που διαθέτει αλμυρίκια για σκιά και μια ψαροταβέρνα στο ένα της άκρο.

Βαγιά

Η βοτσαλωτή Βαγιά, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, λίγο μετά τον Κάμπο (1χλμ. από την στάση τού λεωφορείου) και σε απόσταση 7χλμ. από την Σκάλα είναι μία από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού με λίγα δένδρα κατά μήκος της ακτής που προσφέρουν σκιά και πεντακάθαρα καταγάλανα νερά. Στην κορυφή του κολπίσκου λειτουργεί μία καφετέρια που προσφέρει κρύα πιάτα και γλυκά.

Γερανός (ή Λιβάδι του Γερανού)

Από τις πιο ήσυχες παραλίες, αλλά συνάμα και τις πιο αγαπητές στους αλλοδαπούς τουρίστες, ο βοτσαλωτός Γερανός με γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα τού νησιού και προστατεύεται από τα μελτέμια τού καλοκαιριού. Χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με αρκετά αλμυρίκια για σκιά, έχει απέναντί του το μικρό νησάκι τού Αϊ-Γιώργη με την εκκλησία του που δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο και το οποίο μπορεί κάποιος κολυμπώντας να προσεγγίσει. Λειτουργεί μία ταβέρνα στην αρχή της.

Γροίκος

Ο όρμος του Γροίκου έχει μια όμορφη παραλία με ψιλό χαλικάκι και άμμο, η οποία μοιάζει με λίμνη, καθώς πλαισιώνεται από δύο μικρές χερσονήσους και προστατεύεται από το πέλαγος από την νησίδα Τραγονήσι. Είναι αγκυροβόλιο ιστιοφόρων, προσδίδοντάς του μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Εντυπωσιακό στοιχείο τού τοπίου είναι η θέα προς την «πέτρα τής Καλικατσούς«, έναν μεγάλο βράχο που ενώνεται με την στεριά με μια στενή λωρίδα και τον οποίο μπορεί κάποιος περπατώντας κατά μήκος της παραλίας να προσεγγίσει.
Η παραλία του Γροίκου απέχει περίπου 4,5χλμ. από την Σκάλα (με την οποίαν συνδέεται με τακτική συγκοινωνία) ακολουθώντας δρόμο παράλληλο προς την ακτή. Η παραλία διαθέτει λίγα αλμυρίκια, αλλά και ξαπλώστρες, ενώ κατά μήκος αυτής μπορείτε να βρείτε μικρές γραφικές ταβερνούλες.
Ο κόλπος του Γροίκου έχει ενταχθεί από τον Διεθνή Οργανισμό The most beautiful bays in the world στο Πράγραμμα των ωραιότερων κόλπων του κόσμου.

Διακόφτι
Η παραλία τού Διακόφτι βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σκάλας, στο στενότερο τμήμα τού νησιού (μόλις 200μ.), μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο. Βοτσαλωτή παραλία που στο ένα άκρο της έχει μεγάλο ιδιωτικό καρνάγιο, στον χώρο τού οποίου λειτουργεί εστιατόριο με έντονα ναυτικό χαρακτήρα και παραδοσιακά πιάτα. Το σημείο αυτό του νησιού είναι ιδιαίτερα γνωστό διότι από εκεί ξεκινάει το μοναπάτι για την παραλία Ψιλή Άμμο.

Κάμπος

Στο βορειοανατολικό τμήμα τού νησιού, η παραλία τού Κάμπου είναι η πιο οργανωμένη και πολυσύχναστη τού νησιού. Με άμμο αλλά και μικρά βότσαλα κατά μήκος της, έχει καθαρά γαλαζοπράσινα και ρηχά νερά και διαθέτει εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και εκπαιδευτή. Στην γύρω περιοχή λειτουργούν ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ η περιοχή είναι προσβάσιμη τακτικώς και με την συγκοινωνία του νησιού.

Λάμπη

Πανέμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά στα βορειοανατολικά τού νησιού, που είναι διάσημη για τα πολύχρωμα βότσαλά της. Μάλιστα, τόσοι τα θαύμασαν και πήραν μερικά μαζί τους για ενθύμιο, που απαγορεύεται πλέον η συλλογή τους! Το τοπωνύμιο προέρχεται από το λαμπύρισμα τού ήλιου πάνω στα βότσαλα και την θάλασσα. Εξίσου πολύχρωμοι και με ενδιαφέροντα σχήματα από την διάβρωση είναι και οι βράχοι στα δεξιά τής παραλίας.
Η Λάμπη βρίσκεται 9,5χλμ. από την Σκάλα και η πρόσβαση γίνεται είτε οδικώς (με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ταξί) ενώ διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, καφετέρια, αλλά και παραδοσιακό εστιατόριο που προσφέρει νοστιμιές του τόπου.

Λεύκες
Στον ομώνυμο όρμο, στα δυτικά τού νησιού, η παραλία Λεύκες είναι από τις λιγότερο γνωστές και για τον λόγο αυτό ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία. Η θάλασσα είναι, όμως, συχνά κυματώδης, καθώς το ανοικτό πέλαγος δεν προσφέρει προστασία από τα μελτέμια. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν (άσφαλτος αρχικά και αργότερα χωματόδρομος μέχρι την ίδια την παραλία) διασχίζει ένα χαρακτηριστικό αγροτικό τοπίο της Πάτμου. Στην παραλία λειτουργεί καντίνα

Λιγγίνου (ή Δίδυμες)

Σε μικρή απόσταση από την Βαγιά ακολουθώντας ένα πέτρινο μονοπάτι (περίπου 15′ πεζοπορίας), βρίσκονται δύο συνεχόμενοι ορμίσκοι, ο ένας λίγο μεγαλύτερος από τον άλλον, αλλά κατά τα άλλα σχεδόν πανομοιότυποι (λόγο για τον οποίον ονομάζονται και Δίδυμες), που δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια. Και οι δύο παραλίες είναι στρωμένες με ψιλά βότσαλα και άμμο και έχουν κρυστάλλινα γαλανά νερά.

Λιβάδι Καλογήρων
Παλιά, η περιοχή ήταν ερημητήριο μοναχών, εξ ου και το όνομά της. Βοτσαλωτή παραλία μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο, το Λιβάδι Καλογήρων προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς την Σάμο. Στην παραλία λειτουργεί καντίνα.

Μελόΐ

Γραφικός κολπίσκος, το Μελόϊ πήρε το όνομά του από την γλυκύτητα των σύκων και των πεπονιών της γύρω περιοχής. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση (1,5χλμ. ή 15′ με τα πόδια) βόρεια τής Σκάλας. Έχει αμμώδη παραλία με αλμυρίκια κατά μήκος της και μια μικρή ταβέρνα στο ένα της άκρο.

Πέτρα

Η παραλία Πέτρα βρίσκεται δίπλα στη στενή λωρίδα γης που ενώνει τον «βράχο της Καλικατσούς» με την στεριά. Είναι οργανωμένη παραλία με μεγάλα λευκά βότσαλα, τόσο μέσα στην θάλασσα όσο και στην ακτή, και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. Ο περίφημος Βράχος ήταν, μέχρι τον 14ο αιώνα, ερημητήριο και υπάρχουν μέχρι σήμερα λαξευτά σκαλοπάτια και δεξαμενή νερού, ενώ η θέα που προσφέρει από την κορυφή του είναι από αυτές που μένουν αξέχαστες. Η παραλία είναι οργανωμένη, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί στα θαλάσσια σπορ. Στην Πέτρα λειτουργεί καντίνα, ενώ κοντά στην παραλία υπάρχουν ταβέρνες που προσφέρουν παραδοσιακά πιάτα.

Σάψιλα
Μικρή παραλία με άμμο, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πάτμου μεταξύ της Σκάλας και τού Γροίκου. Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι μέσα από τον ομώνυμο μικρό, καταπράσινο οικισμό.

Ψιλή Αμμος

Θεωρείται από τις πιο όμορφες παραλίες τού νησιού και, όπως υποδεικνύει το όνομά της, έχει ψιλή, χρυσή άμμο – και γαλαζοπράσινα νερά, γεγονός το οποίο της προσδίδει μια εξωτική ομορφιά. Η πρόσβαση γίνεται είτε δια θαλάσσης (διαδρομή περίπου 45′ με καΐκια που φεύγουν καθημερινά από την Σκάλα), είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από το Διακόφτι (πεζοπορία μισής ώρας περίπου). Έχει σκιά κάτω από τα (σχετικά λιγοστά) αλμυρίκια, ενώ τούς καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ταβέρνα.

Πηγή: http://www.patmos.gr

Πάτμος όλο τον χρόνο!

Η Πάτμος είναι ένα νησί που θα σε συναρπάσει με το που την αντικρίσεις. Κοσμοπολίτικη το καλοκαίρι και ατμοσφαιρική το χειμώνα μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα. Αυτή η μαγική αύρα που απορρέει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε συνδυασμό με τις ποικίλες δραστηριότητες αλλά και τα πολιτιστικά δρώμενα θα κάνουν την διαμονή σας αξέχαστη!

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα του Πάτμιον Πνευματικού Κέντρου www.facebook.com/patmosculturalcenter
  • Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής www.patmosfestival.gr
  • Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών και μουσικής
  • Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου www.iffp.gr
  • Φεστιβάλ γεύσης και παράδοσης
  • Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας
  • Διεθνές φεστιβάλ ζωγραφικής
  • Πεζοπορία – Χαρτογραφημένο και σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών
  • Πανηγύρια
  • Θαλάσσια σπόρ
  • Ημερήσιες εκδρομές στα γύρω νησιά
Αστυνομικό Τμήμα – Police Station 2247031303
Κέντρο Υγείας – Hospital 2247031211
Φαρμακείο Α – Pharmacy A 2247031650
Φαρμακείο Β –  Pharmacy B 2247031500
Δημοτικό Γραφείο Εξυπηρ. Επισκεπτών – Tourist office 2247031666
Λιμεναρχείο –  Port Police 2247031231
Apollon travel 2247031819
Astoria travel 2247031205
Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Rental Room Association 2247031541
Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου – Hotel Association of Patmos 2247031529
Δήμος Πάτμου – Municipality of Patmos 2247031235
Ι.Μ. Ιωάννου του Θεολόγου – Monastery of St. John 2247020800
Ι.Μ. Ευαγγελισμού – Monastery of Evagelismos 2247031276
Ιερό Σπήλαιο Αποκαλύψεως –  Holly cave of Apocalypse 2247031234
Ταχυδρομείο –  Post office 2247031316
Τελωνείο – Customs 2247031312
Εθνική Τράπεζα – National Bank of Greece 2247034040
Alpha Τράπεζα – Alpha Bank 2247034140